0

Р одни автоджамбази са замесени в схема със скъпи крадени коли и автомобили придобити, чрез лизингови измами в Германия. До разкритията се стигнало след специализирана полицейска операция на територията на Бургас, Варна и Габрово, съобщиха от прокуратурата и МВР. 

Българите регистрирали колите у нас ги трафикирали до страни от Близкия изток. Международната престъпна група се занимавала само с возила от висок клас като Мазерати, Порше и Ленд Роувър. 

Част от трафикираните автомобили са задигнати от България, като те са собственост на чужди граждани, туристи в страната ни за летния сезон. Останалите коли са докарвани у нас по схема за лизингови измами в Германия. 

Откраднатите возила били регистрирани в КАТ-Бургас, където не била извършвана задълбочена проверка на документите и регистрационните номера. Колите били представени като нов внос. Заради това, част от служителите на КАТ в морския град са отстранени от работа и са назначени нови. 

Схемата действала от 2019 г. насам. Установени са 15 противозаконно отнети автомобила, регистрирани у нас. Задържани са 14 души, като на петима от тях вече са обвинени в престъпно сдружение, което се наказва от закона с до 6 години затвор. Двама не се намират на територията на страната и за задържането им ще бъде изготвена европейска заповед за арест. Четирима от обвинените са от Бургас, а един е от Варна.