0

У мрелите по различни причини в България нелегални мигранти, които всекидневно нахлуват на територията на страната, успяват да вкарат и своите роднини в Европейския съюз дори мъртви, научи „Телеграф“. Причината е в остарелия ни Наказателен кодекс и нормативната уредба, която изисква разпознаването на трупа от страна на близките.

Българските власти имат задължение, когато бъде открито тяло на починал чужденец, да издирят и уведомят близките му.

Открити

Проблемът се разширява от факта, че има десетки мигранти, които са починали по някаква причина, докато са пребивавали на територията на страната и сега телата им залежават в моргите, тъй като е необходимо техните роднини да бъдат открити. Ако това се случи, те получават буквално виза, за да пристигнат напълно легално от Сирия, Афганистан, Мароко или друга подобна държава у нас. По този начин на практика тези роднини успяват и да получат възможност да проникнат на територията на целия Европейски съюз.

Към момента няколко морги у нас съхраняват трупове на мигранти, повечето измрели от студ, недохранване или различни заболявания на територията на България. Най-сериозен е проблемът в Бургас, където тела се съхраняват дори във фризери за сладолед, за което „Телеграф“ писа. Причината е, че служебното одобряване на погребение на починало лице, без да бъде разпознато от близките му, се допуска на много малко места в България и то е по определени законови рамки, които от своя страна генерират необходимостта от позволение на роднините му под една или друга форма да получат достъп до българска територия вече не като нарушители, а като напълно законно влезли в България. По над 10 погребения се извършват в различните части на страната на починали мигранти, чиито гробове остават безименни. Другите продължават да чакат в моргите.

Изтървани

Освен ситуацията с бежанците, чиито роднини по този начин успяват да проникнат в ЕС, България има проблем с изпълнението на европейската заповед за арест. У нас законът към момента действа така, че заповедта се издава от съответната прокуратура. В ЕС обаче изискването е ЕЗА да е издадена от легитимен съд. Тъй като българската заповед не е издадена от съд, на територията на ЕС дори открито и задържано издирваното лице бива освобождавано. Пресен е примерът с 30-годишния Рангел Бизюрев от Цалапица, който е сочен за убиец на Димитър Малинов.

Той успява да напусне напълно легално страната в посока Германия. В момента Бизюрев е открит на територията на Нидерландия. Властите в Амстердам обаче отказват да изпълнят европейската заповед за задържането му, тъй като тя е издадена от прокуратура, а не от съд, каквото е изискването в Европа. Очаква се проблемът да бъде разрешен от Народното събрание, но към момента подобни законодателни промени не са направени, установи „Телеграф“. Казуси като случая с това издирвано лице са почти всекидневие и заради този проблем мнозина престъпници успяват да се укрият и да избягат от правосъдието у нас, макар и да се намират на територията на ЕС.