0

В ременният управител на общинското предприятие "Гробищни паркове" е подал сигнал до прокуратурата за нередности в гробищните паркове в София. Това съобщи самият той в четвъртък.

Румен Димитров заяви, че е поел ангажимент да се изправи срещу натрупаните с десетилетия проблеми.

Управителят на предприятието определя днешния ден като "края на промоцията на търговията с кости, камъни и кръв“ и изтъква, че в продължение на години е допускано да се поругава мястото за вечен покой на столичани. "Заварихме кал до коляно, притеснителна за гражданите обстановка, рекетиране на граждани, търговия с камъни, която е голям проблем, тъй като на ден се получават десетки жалби", заяви Димитров. Той каза, че в предприятието има 190 работници, като 35 са били освободени от него и на тяхно място са назначени нови служители.

Екипът му е установил търговия с гробни места, "опакована през местене на костите на покойници от малки населени места в България, придобивайки места в гробищните паркове на София с цел продажба“. Според думите му са изравяни урните на кремирани и гробни места са взимани с цел продажба и препродажба.

Димитров поясни, че цената на гробно място на Централните софийски гробища поради дефицита там е десетки пъти повече, отколкото цената, която по наредба се заплаща към Столичната община. "Става въпрос за стотици такива случаи, подали сме сигнали за десетки", изтъка той.

Димитров се надява прокуратурата и институциите да си свършат работата и да им окажат пълно съдействие. По думите му новото ръководство на гробищното предприятие е спряло няколко лоши практики, като погребване на хора в алеите и в санитарните пространства между алеите.

Румен Димитров поясни, че общинското предприятие "Гробищни паркове" не е търговско дружество и не е създадено с цел печалба. "Мога да поема ангажимент, че всичко, което трябва да бъде споделено с институциите и обществото, ще бъде споделено. Това не е последният сигнал, който ще подам", заяви той.

Димитров получавал и заплахи във връзка с промените, които прави. "Липсата на адекватна охрана позволява да се организират едни хора в престъпна група. Престъпната група си има ръководител", заяви Димитров без да посочва конкретни имена.

При проверка в края на февруари Румен Димитров заяви, че общинските гробища в София са се превърнали в ад, а Столична община ще даде ресурс, за да бъде почистено и облагородено пространството.  

* Източник: mediapool.bg