0

Е вропейската прокуратура разследва възможни злоупотреби при два проекта за обновяване на българските железници на стойност над 241 млн. евро. 

Над 100 служители на полицията и ДАНС са участвали обиските извършени на 28 места в София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик. Това става ясно от съобщение на сайта на Европейската прокуратура.

От прокуратурата уточняват, че първият проект е за участъка между градовете Костенец и Септември от жп линията София-Пловдив, финансиран от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) – преди това INEA – на стойност над 130 милиона евро.

Вторият е за модернизация на железопътния участък между Оризово и Михайлово – част от втория етап от рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас – финансиран от Кохезионния фонд, по Оперативна програма „Транспорт“ и „Транспортна инфраструктура“ в размер на над 111 милиона евро.

Бенефициент и по двата проекта е Национална компания "Железопътна инфраструктура", а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие. Работата по тези два участъка от железопътните линии все още продължава, но вече са извършени няколко плащания от страна на бенефициента към изпълнителите.

"Разследването разкри факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до теглене на суми в брой над 2,5 млн. евро (5 млн. лв.) от криминално проявени лица", отбелязват от прокуратурата. 

При вчерашните обиски, извършени в домовете на заподозрените и в обектите на разследваните фирми, са задържани две лица.

Освен това ще бъдат разпитани длъжностни лица от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ във връзка с усвояването на еврофондовете.

Продължава разследването.