0

И нституции в Търговище са започнали проверки в местно училище след тревожна публикация във Facebook заради неприемливо поведение на учител.

Видеото е заснето от дете по време на час в Специално училище за ученици с увреден слух “Св. Иван Рилски”, разяснява Силвия Чанкова в поста си в социалната мрежа.

На клипчето се вижда как как ученик се обляга със стола си назад и пада на земята, след което даскалицата започва да го налага и блъска, при което детето отново пада. Тя му помага да се изправи и казва: „Седни бързо, сядай бързо, сядай! Така се седи на стола, не така и така (показва с жестове) и да чупиш“.

Според публикацията си Силвия Чанкова, към която е прикачена профилна снимка, преподавателката се казва Надя Ботева.

„Здравейте на всички бих искала да уведомя всички жители и граждани на гр. Търговище как всъщност учителите постъпват със случай като този, във видеото ясно се вижда как дете просто пада от своят стол и госпожата започва да го налага със удари по тялото. Има и други подобни случай със деца които, са били подлагани под тормоз от страна на преподавателите в гр. Търговище училището се казва (“Св.Иван Рилски”) и в училището учат предимно деца с проблеми. И със това видео ще помоля всички да се съберем и да споделим видеото на всеки и на всякъде за да може да събере повече популярност и да достигне до повече хора. Това трябва да спре. (НЕ НА ТОРМОЗЪТ).“, пише Чанкова в поста си.

Silvia Chankova/Facebook

Екип от отдел „Закрила на детето“ е извършил проверка в училището след като представители на отдела са се самосезирали.

„Проведен е разговор с директора, все още се събира информация и се извършва проучване. Действаме по спешност. В отдела няма подавани сигнали от граждани за подобни случаи“, каза началникът на отдела Ирина Йорданова. Тя допълни, че по време на разговора с директора учителката не е присъствала в учебното заведение.

Полицията в Търговище също се е самосезирала веднага след публикацията в социалните мрежи. Своевременно за случая е уведомена Районната прокуратура в града. Полицията е започнала проверка по случая, която се извършва под ръководството на Районна прокуратура, каза говорителят на Дирекцията Ани Кръстева, предаде БТА. Проверката ще бъде приключена в срок до 72 часа.