0

Мащабна акция се провежда в цялата страна срещу разпространението на детска порнография. Задържани до момента са 13 души с 24-часова мярка за задържане. Петима са задържани в София, 8 - в други населени места. Има арестувани във Варна, Девня, Елин Пелин, Перник, Хасково. Това не е организирана престъпна група, а отделни лица, които не се познават помежду си.

Това стана ясно от съвместен брифинг на заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и Светослав Василев, завеждащ отдел "Киберпрестъпления" в НСлС.

БГНЕС

БГНЕС

Сред задържаните има пилот от гражданската авиация от известна нискобюджетна компания, IT- специалисти, мотокарист, шлосер, общ работник, собственик на спортен магазин, автомонтьор, електротехник, оценител на недвижими имоти и др. Това са мъже между 30 и 40 години, но има и около 60-годишни. Около 50% са семейни с деца, повечето са с добри финансови възможности. Профилът им показва, че част от тях са склонни от виртуалния свят, да преминат и в реалния, и да посегнат на нашите деца, каза Сарафов.

Претърсени са около 20 адреса едновременно в 7.00 тази сутрин. Иззети са телефони, компютри, флашки и други.

Намерени са клипове и снимки с брутални сцени на сексуално насилие с деца от 2 до 10 години. Децата са от бившите Съветски републики или от Далечния Изток - Тайланд, Филипините, Индонезия. Проверява се дали има деца и от България.

Установено, е че две от задържаните лица са споделяли активно файлове с детска порнография в изключителна близост до дом за деца, лишени от родителски грижи. В момента се проверява дали една от жертвите не е български гражданин и дали е участвал в клиповете, уточни Светослав Василев.

Събраните до момента данни показват, че повечето сцени са снимани там, откъдето са децата, успокоиха от следствието. В рамките на деня ще бъдат повдигнати обвинения. Санкцията за това престъпление е до 6 години лишаване от свобода.

БГНЕС

Акцията e по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, с участието на прокурори и следователи от Националната следствена служба. Гешев благодари на следователите от НСлС и прокурорите от цялата страна и МВР, които са защитили българските деца.

Реалната правна реформа, по думите му, е точно това - да бъдат увеличени наказанията за разпространение на порнографски материали, които в момента са смешни.