1

А з лично освен доживотен затвор не виждам друго наказание за убиеца на майка ми. Това заяви пред „Телеграф“ синът на Алена Щерк - Кристиян Петров. Той се появи на разпоредителното заседание на Софийския градски съд. Подсъдим за смъртта на Щерк е бившият й приятел Виктор Спига.

„Не виждам как такъв човек може да бъде пуснат в обществото след това, което ми причини и това, което отне от мен“, категоричен е младежът. По думите му тормозът над майка му, упражняван от бившия й приятел, продължавал месеци наред.

Обезщетение

На вчерашното съдебно заседание Петров се изправи очи в очи със Спига. Кристиян, сестрата на Алена – Маргарита, и майка й Силвия предявиха граждански искове за нанесени неимуществени вреди срещу Спига за общо 900 000 лв. Тримата бяха конституирани и като частни обвинители. Освен роднините в залата бяха дошли и много приятели на Алена. Самият Спига се появи пред съда с нахлупена зимна шапка на главата. Наложи се съдът да му направи забележка. Ход на делото не беше даден, защото единият от защитниците на Спига отсъстваше, а той много държеше на присъствието му.

Сълзи

Според обвинението Спига е убил Щерк в първите минути на 27 май 2022 г. Жената е издъхнала след жесток побой. Спига е разбил главата й с 8 удара. Оръжието на престъплението не е открито. След това сложил тялото на Алена в багажника на собствения й автомобил и го подкарал. Захвърлил трупа край Батановци. Щерк скъсала с чужденеца през февруари миналата година заради скандалите, които й вдигал. Опитвал се да й забрани да ходи в школата по латинотанци, които тя обожавала. Въпреки всичко след раздялата тя му заела колата си за ден-два. „Беше точно на нейния рожден ден. Той тогава трябваше да й върне колата“, спомни си Крис. „От танцовия курс я бяха изненадали с торта и цветя и след като се върна, се видя с него, за да си вземе обратно колата. Беше му я дала на добра воля просто да я ползва. А той я беше замерял с тортата и с розите и отказа да й върне колата. Майка ми тогава ме помоли пръв да стигна до апартамента, защото се притесняваше, че той ще отиде там. Аз отидох, посрещнах я и тя просто се разплака пред мен. Имаше пръст и торта по косата. Тогава ме помоли да не правя нищо. Посъветвах я да отиде в полицията“, обясни младежът. След намесата на униформените Спига върнал колата.