0

С поред мен Борислав Панев трябва да получи доживотен затвор. Това заяви пред „Телеграф“ синът на убития швейцарски бизнесмен Удо Ланге - Фабиан.

В четвъртък се проведе разпоредителното заседание по делото пред Окръжен съд-Перник. На него се появи и българката Елизабет Ланге - вдовицата на Удо, която според разследващите е имала лични отношения с подсъдимия. Жестокото убийство бе извършено миналия август в дома на Ланге в „Делта Хил“ край пернишкото село Кладница. Швейцарецът е бил отровен с хлороформ, а преди това е приведен в безпомощност с „тейзър“- електрошоков пистолет. Именно Елизабет подава сигнал за смъртта на мъжа си.

Щета

Интересен факт е, че като вдовица на Ланге тя се конституира като частен обвинител по процеса и дори предяви граждански иск срещу приятеля си за нанесени неимуществени вреди в размер на 250 000 лв. Граждански искове от по 300 000 лв. предявиха и трите деца от предишни бракове на Удо - Фабиан, Нико и Кориин, както и братът на жертвата - Холгер. Съдът допусна исковете за съвместно разглеждане. Елизабет отказа всякакъв коментар и дори поиска чрез адвокатите си процесът да се проведе при закрити врати, без присъствието на медии. Съдия Бисер Петров отхвърли искането й. Освен с журналисти вдовицата на Удо не разговаряше и с неговите роднини, дошли на заседанието. „Ситуацията между нас не е добра, защото тя имаше връзка с него“, каза Фабиан. По думите му след убийството на баща му не е разговарял с нея. Тя също мълчала. Каза, че оттогава не я е виждал.

Искания

Защитата на подсъдимия поиска отвод на съдията докладчик с мотива, че бил предубеден. Поиска още Панев да бъде пуснат от ареста с по-лека мярка за неотклонение - домашен арест или подписка, защото бил с влошено здравословно състояние. Имал нужда от сърдечна операция, бил с високо кръвно и диабет. Поискано бе да се изготви и съдебномедицинска експертиза, която да установи дали Панев може да стои в ареста. Съдия Петров отхвърли всички искания като неоснователни с изключение на изготвянето на комплексна експертиза. Делото продължава през декември.