0

В ъв Великобритания беше разбита най-голямата група за измами с облаги, а в основата се оказаха петима българи, които са откраднали 54 милиона паунда от данъкоплатците в Обединеното кралство, пише Daily Mail.

Измамата е станала чрез схема за фалшиви документи за самоличност. Целта на мошениците е била да финансират луксозния си начин на живот.

Българите, които сега са изправени пред години затвор, са използвали фалшиви самоличности и реални клиенти, за да направят около 6000 измамни искания за Universal Credit в период от четири години и половина, оперирайки от три „фабрики за обезщетения“ в северен Лондон.

Един от центровете им е бил зад магазин за хранителни стоки. Групата се е криела на публични места, за да не буди съмнение, а петимата българи дори са си пускали снимки в социалните мрежи пред въпросния магазин.

Огромните пари, спечелени от тяхната „сложна финансова мрежа“ от искове, бяха изпрани през редица сметки, след което изтеглени в брой, като полицията намери по 750 000 паунда, натъпкани няколко куфара.

Разследващите, които арестуваха бандата и претърсиха имотите им, също откриха стотици „пакети с искове“, съдържащи подправени и фалшиви документи, и повече от 900 цифрови устройства. Прокурорите казаха, че бандата е използвала системата за обезщетения „като банкомат“ и на един от конфискуваните мобилни телефони е имало видео, показващо как измамниците обсипват апартамента им със стотици банкноти от 20 паунда.

С крадените пари българите си купували различни луксозни стоки, като дизайнерски дрехи, скъпи коли, часовници и др. Измамниците се фукали в социалнит мрежи със скъпи почивки по целия свят.

Във вторник вечерта съд в Лондон призна за виновни Галина Николова, 38 г., Стоян Стоянов, 27 г., Цветка Тодорова, 52 г., Гюнеш Али, 33 г., и Патриция Панева, 26 г.

Sun

Техните наказателни присъди бележат най-мащабното съдебно преследване и разследване на измами с облаги в историята на Великобритания.