0

О бвинителят Димитър Франтишек Петров от Софийската градска прокуратура е внесъл протест срещу определението на Софийския градски съд, с което телевизионният продуцент Нико Тупарев беше освободен от ареста, научи ексклузивно „Телеграф“. Задържането на Тупарев беше във връзка с разследване за длъжностно присвояване, но според Софийския градски съд няма данни за престъпление. По този повод и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди на отдел „Инспекторат“ при Върховната касационна прокуратура извършването на цялостна проверка на работата на Димитър Франтишек.

Съдът освободи Нико Тупарев от ареста

Проверката обхваща периода 30.06.2021 г. до 28.06.2024 г. и се налага с цел обезпечаване точното и еднакво прилагане на законите от прокурорите и следователите и предвид множество негативни публикации в средства за масово осведомяване, свързани с работата на магистрата, обясниха от кабинета на обвинител номер 1. Протестът на прокурор Франтишек скандализира на фона на проверката и на факта, че самия водещ се за пострадал Александър Тошев пусна прессъобщение, в което посочва, че се касае не за извършено престъпление от страна на Нико Тупарев, а за бизнес отношения. Според поддържаното от Франтишек обвинение , Тупарев е присвоил близо 1,5 млн. лв. от търговско дружество, в което е бил съдружник.

Ръководствата на ПРБ и СГП се разграничават и намират за неправилно и порочно произнасянето на прокурор Петров по досъдебно производство, образувано през м. май т.г., бе посочено официално от пресцентъра на държавното обвинение. Независимо от това обаче Димитър Франтишек е внесъл протест срещу определението на съда, който освободи Тупарев без никаква мярка за неотклонение. Съдът отбелязва, че по делото липсват доказателства, които да сочат, че Тупарев е оперирал със сметките на фирмата "Лайм ООД", за което бе обвинен и задържан в ареста. Прокуратурата е представила информация единствено, че има превод на пари от сметките на дружеството към лични сметки на Тупарев на определени дати. Няма информация кой е наредил преводите.

НИКО ТУПАРЕВ с официално изявления по повод ареста му

По време на заседанието стана ясно, че съдружникът на Тупарев – Александър Тошев, твърди, че продуцентът е прехвърлил пари от съвместната им фирма „Лайм” ООД към сметки на лични фирми и към свои лични сметки без разрешение от Общото събрание на съдружниците. Става въпрос за сума в размер на 1,4 милиона лева. От своя страна адвокатът на Тупарев Любомир Таков обвини Софийската градска прокуратура, че се меси в частен спор между партньори и потенциално гражданско дело.

"Поради високия обществен и медиен интерес към общия бизнес на мен и г-н Тупарев, от името на двама ни съобщавам, че двамата прекратяваме общите си начинания. След над 20-годишно успешно партньорство, в дух на разбирателство, добронамереност и компромис двамата работим по постигане на споразумение, в което търговските и лични противоречия помежду ни да бъдат изгладени коректно и справедливо и за двама ни. Никола Тупарев ще продължи да реализира успешни проекти в сферата на медиите, а аз ще продължа с инвестиционните си проекти в други сфери.", посочи самият Александър Тошев в съобщение до медиите.