0

Т урският тираджия Мехмет Калиман, който на 28 юни 2018 г. уби двама музиканти от Пловдив, бе освободен от Окръжния съд в Стара Загора. При злополуката на място почина Николай Николов-Нико, а китаристът Павел Дюлеров издъхна 4 месеца по-късно в болница.

„Българското правосъдие прецени, че моето единствено дете заслужава да бъде осъден условно и освободен незабавно и без изчакване на окончателната му присъда.“, пише в социалните мрежи Мариела Николово, почернената майка на Николай Николов и емоционално коментира: „5 години се нагледахме на протакане, долно шикалкавене и върховен цинизъм. Твърдя го не като скърбяща майка, а като пряк потърпевш на българските извратени съдебни практики. Боже, пази децата на България, защото техният живот за държавата им мащеха не струва пукната пара".

Трагедията стана на прохода Хаинбоаз край село Пчелиново. На десен завой автомобилът с музикантите навлязъл в насрещното и се блъснал в тира. Мехмет Калиман бе задържан едва 5 години по-късно, през февруари тази година, след като многократно е преминавал с тира си през България. Обвиняват го в „породена гибел по несъобразителност“.

„Вменено му е обвързване, което не попада в Закона за придвижване по пътищата – че не е спрял спешно при непредвидено затруднение, изисква се реакция единствено при предвидимо. Произшествието е напълно в неговата лента, единството му нарушаване е, че е карал с 65 км/час при ограничаване от 40 “, пледира тогава адвокатът му Радко Колев. Въпреки това старозагорските магистрати го оставиха в ареста, където бе до вчера, припомнят запознати.