0

С андра Хем, която по грешка прекара 43 години в затвора, беше освободена в САЩ, въпреки че главният прокурор на Мисури Андрю Бейли се опитваше отчаяно да я задържи зад решетките.

Сандра попадна в затвора, когато току-що беше станала майка. Десетилетия по-късно тя беше посрещната на свобода от онези, които до последно са вярвали в нейната невинност - нейната сестра, дъщеря и внучка.

Според правната организация Innocence Project Сандра е станала рекордьорка сред жените, неправилно осъдени и затворени в американски затвори.

Полицията идва за Хем, когато тя е на 21 (сега е на 64). Тя е обвинена за съучастие в убийството на библиотекарката Патриша Йешке. Тялото на нещастната жена е открито в дома й с рани по главата и телефонен кабел около врата. Жертвата е била малтретирана преди смъртта си.

Първоначално властите те се опитаха да припишат убийството на рецидивиста Джоузеф Патрик Уабски, който се лекуваше от наркомания и алкохолизъм в рехабилитационен център. А Хем трябваше да бъде обвинена в укриване на престъпление. Лежала е повече от веднъж в психиатрии и също е имала проблеми с наркотиците. Хем обаче сама усложнява ситуацията. Когато я разпитват тя е уплашена и под влияние на лекарства, което я кара да се съгласи с всичко, което полицията й казва.

Основният заподозрян обаче има солидно алиби, той е освободен, а Сандра, под натиск, поема убийството върху себе си, след като е инструктирана от служебния си адвокат, който е бил в тайно споразумение с разследващите.

Драматичната развръзка на тази несправедливост идва, когато десетилетия по-късно защитата на Сандра предоставя неуспорими доказателства, че истинският убиец е полицай, а разследващите яростно са се опитвали да натопят жената, за да отърват колегата си.