0

П охитеният в четвъртък български кораб до остров Сокотра, е под контрола на пиратите, информира  Параходство "Български морски флот".

НА АБОРДАЖ: Пирати отвлякоха български кораб!

Разпространено е официално съобщение относно кораба "Руен".

В съобщението се казва, че в четвъртък корабът е подал сигнал за нападение от неизвестни лица на около 400 морски мили източно от остров Сокотра, Йемен и на около 700 морски мили от бреговете на Сомалия.

На борда на кораба има 8 български моряци, 9 от Мианмар и един анголски гражданин.

Според събраната до момента информация, корабът е под контрола на похитителите му. Има обаче основание да се счита,че към момента няма непосредствена заплаха за екипажа.

Параходство "Български морски флот” е информирала и поддържа комуникация със семействата на моряците от екипажа, пишат още от компанията.

По думите на външния ни министър Мария Габриел, по случая се разчита на съдействието на "всички партньори и институции", до които е изпратила информация.

Въпреки че официалната информация е оскъдна, експертите са единодушни, че става въпрос за покушение от пирати за пари, допълва NOVA.

Капитан I ранг о. з. Васил Данов определи нападението като „по-скоро пиратско, за което ще се иска откуп”. „Ако има политически мотиви, исканията веднага биват обявени. При пиратските нападения нещата се развиват по-бавно и винаги конфиденциално.

Веднага след тях започват преговори между корабособственици, застрахователи и нападатели. Те понякога отнемат месеци”, уточни капитан Димитър Димитров. Това намалява рисковете за екипажа, обясняват специалистите. „Екипажът е част от ценността и цената на кораба”, обясни кап. Данов и допълни, че изключва възможността да се направи нещо на екипажа, защото той е "златната кокошка", за която пиратите очакват да получат пари.