0

Б изнесменът и строителен предприемач Велико Желев вече е обвиняем за изнудване. Това съобщиха от прокуратурата.

Според държавното обвинение Желев е опитал да принуди свой служител да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68 хиляди лева.

За целта той прибегнал и към насилие – на пострадалия са нанесени удари в областта на лицето и тялото, уточняват от прокуратурата.

Обвиняемият Желев е задържан за 72 часа. В сряда в Софийски градски съд ще бъде внесено искане за постоянен арест на предприемача.

По-рано заместник районният прокурор в София Борислав Георгиев съобщи на брифинг, че престъплението е извършено от трима души. А вътрешният министър Иван Демерджиев коментира, че прокуратурата трябва да търси връзка между проверките на магистрала "Хемус" и производството образувано за принуда срещу Велико Желев.

"При една от проверките на лотовете 5, 7, 8 и 9 на магистрала "Хемус" бе установено, че има авансово плащане за малко над 48 млн. лева за дружеството, за което говорим и сега", каза министърът. По думите му това е било "спестено" като информация от прокуратурата.

Велико Желев е бивш шеф на АПИ и председател на съвета на директорите на фирма “Хидрострой”, която спечели поръчката за строежа на тунел под Шипка, на обща стойност 360 млн лева. Консорциум от фирми, начело с "Хидрострой", изпълни и проекта за Северната скоростна тангента в столицата. Преди дни регионалният министър Иван Шишков обяви, че около 1/3 от асфалта там липсва.