0

З адържаните у нас четирима чужденци, които са обвинени за съпричастност към атентата в Истанбул на 13 ноември 2022 г. и за трафик на емигранти, един по един искат да излязат на свобода, научи „Телеграф“ от Софийския апелативен съд.

Магистратите обаче ги оставиха в ареста.

На 19 ноември м.г. прокуратурата съобщи, че са арестувани петима заподозрени, на които са повдигнати обвинения за подпомагане на вероятния извършител на терористичния акт и за участие в организирана престъпна група за трафик на емигранти. Четирима от задържаните са мъже и съдът им определи мярка за неотклонение „задържане под стража“, петата е жена с по-лека мярка заради здравословни проблеми.

Помощ

От държавното обвинение уточниха, че по отношение на атентата става въпрос за помощ по-скоро след терористичния акт - логистична и комуникационна, помагане на евентуалния извършител да бъде изведен от Турция с цел да се укрие от турските власти.

"Единствено петият обвиняем, който е жена със сериозни здравословни проблеми, която търпи други принудителни административни мерки по Закона за чужденците, само по отношение на нея е определена по-лека мярка за неотклонение от разследващите органи и прокуратурата. За нея няма да се иска задържане под стража. Има обявено лице с международна заповед за арест от турската прокуратура, което ние също издирваме", съобщи прокурорът от СГП Ангел Кънев.

Изпратени са молби за правна помощ до няколко държави.

Атентатът

На 13 ноември 2022 г. в 16,20 ч. местно време експлозия избухна на известния пешеходен булевард "Истиклял" в Истанбул. 6 са жертвите на атентата, а ранените са над 80 души. "Истиклял" е най-оживената търговска улица в Истанбул и започва от площад "Таксим" в центъра на мегаполиса. Експлозията е запечатана на множество видеозаписи, на мястото настъпва паника. Пристигат полицейски екипи, линейки и пожарникари. Булевардът е евакуиран, затворена е и джамията на площад "Таксим".

Единият от заподозрените за участие в извършването на терористичния акт се е опитал да избяга в България, съобщиха турски медии. Според властите бомбата е била заложена от 23-годишната сирийска гражданка Алхам ал Башир, а след експлозията съквартирантът й бил закаран от други съучастници в граничния град Одрин, за да избяга в България, съобщи Анадолската агенция, без да посочи дали заподозреният е успял да премине в България. Властите в Турция съобщиха, че 50 заподозрени за участие в подготовката на терористичния акт се разпитват.

Арестуваните

Задържаните у нас са сириецът Амран Абдулрами, Петър Топал, който е с двойно гражданство - българско и молдовско, както и гражданите на Молдова Иван Калак и Леонид Аксакал. Абдулрами и жената са сирийци, които пристигнали нелегално у нас, превозени от молдовците. Според прокуратурата те са съдействали на заподозрения за терористичния акт Билял Хасан да се укрие у нас след атентата.

Съдебните заседания за определяне на мерките за неотклонение на задържаните се разглеждат при закрити врати, тъй като в материалите по делото има такива от ДАНС с гриф "Секретно", в които има класифицирана информация.

Съдът

Съдебните състави определят, че има данни Топал, Калак и Аксакал да са участвали в трафик на емигранти от Турция за България и вътре в страната ни, но няма данни за тяхна съпричастност към терористична дейност във връзка с атентата в Истанбул.

По отношение на Амран Абдулрами съдът не намира данни, че има отношение към трафика на хора, но може да се направи евентуално предположение за съпричастност в терористична дейност.

От определение на съда стана известно, че от турска страна са изпратили след атентата информация у нас за три телефонни номера, за които се твърди, че са ползвани по някакъв начин, за да бъде подпомогнат един от замесените в атентата. За единия номер няма данни да е активиран в България, вторият е активиран у нас, а третият е намерен в центъра за настаняване в Бусманци. Според турските власти мъжът и жената сирийци ползвали телефон с номер на турски мобилен оператор и през приложението WhatsApp контактували с Билял Хасан. В делото пред българския съд обаче няма доказателства, които да подкрепят това твърдение. Очакват се материали от турските служби за евентуалното използване на намерения в Бусманци телефон за разговори с терористите в Турция. Според показания на обвиняемата жена тя била заплашена от сириеца да държи телефона в нея, в противен случай щял да го даде на дете.

Искове

В началото на януари 2023 г. сириецът Амран Абдулрами поиска промяна на мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека, но съдът го остави в ареста.

След него и Иван Калак подаде молба да излезе на свобода, но също получи отказ. На 14 февруари Леонид Аксакал се яви пред съда със същото искане, но бе оставен в ареста. САС намира, че не е разколебано обоснованото предположение за съпричастност към обвинението за участие в организирана престъпна група за трафик на хора, но не е налице обосновано подозрение по обвинението за подпомагане на терористични действия. Продължава да има предпоставки обвиняемите да се укрият или да извършат престъпления и затова остават зад решетките.