0

Р едица общественици, политици, актьори и инфлуенсъри осъдиха зверството, случило се в Стара Загора, където мъж нарязал 18-годишно момиче с макетно ножче, счупил й носа и обръснал косата й. Припомняме, че мъжът е бил задържан, но веднага след това е бил освободен - съдът в Стара Загора отсъдил, че това е "лека телесна повреда". 

Заради случая се организира и шествие в подкрепа на обезобразеното момиче. Инициативата тръгна от социалните мрежи. Окръжният съдия по въззивното частно наказатателно дело срещу 26-годишния Г.Г., обезобразил 18-годишната си приятелка, е Татяна Гьонева Коева от Окръжния съд в Стара Загора, научи „Телеграф“.

През 2019 г. тя е била и говорител на съда, а като съдия от наказателния отдел има наложено дисциплинарно наказание за забавяне на производството на наказателно дело от общ характер по описа на Окръжен съд – Стара Загора, поради неспазване на сроковете за изготвяне на мотивите към постановената по него присъда.

Садистът с инициали Г. Г. е и рецидивист, осъждан вече на пробация в началото на годината с две мерки и отново за побой и пак за „лека телесна повреда“, казаха за „Телеграф“ запознати.

Твърди се, че е охранител в местна дискотека, а зад инициалите се крие името Галин Господинов. Мирното шествие ще започне от Съдебната палата и ще продължи в посока Общината и след това по ул. „Цар Симеон Велики“.

Междувременно старозагорските групи във Фейсбук прегряха от гневни думи и заклинания. „Този садист заслужава смъртна присъда…“, пише Ани Господинова. Такива изверги трябва от затвора да не излизат. Или принудителен труд за поне 10 г. в някой рудник или каменоломна“, категоричен е Тодор Тодоров.

"Джунгла е нашта мила държава, да те убият няма на кого да се оплачеш. Плюя на вас, как спите нощем? – думи на Жана Стойчева, допълнени от Антон Таранов: „Тоя трябва да изгние в зандана.“

Председателят на СОС Георги Георгиев също написа гневен пост във Фейсбук заради жестокото деяние. По думите му престъпленията трябва да бъдат наказвани. "За да не се превърнат в правило. Съдиите трябва да прилагат закона в цялата му строгост. Защото той освен буква има и дух. И ако не го знае някой, трябва да си нареже дипломата с макетно ножче на 400 парчета! А ако си мисли още, че е прав, да я скрепи после с 400 шева", каза Георгиев.

Актрисата Яна Маринова пише в Инстаграм: Е, това е позор. Не можахте ли да разберете, че когато човек се превърне в чудовище, няма друг начин да бъде спрян, освен да бъде затворен в клетка!? Колко малко ум трябва да имаш в главата си, за да се извиняваш с полит-коректни цели, когато масово изверги посягат на живота на жени и деца!?

„Тази гадост  - да обезобразиш жена с макетно ножче, е окачествена като лека телесна повреда. Може би тези, които постановяват такива решения, биха разсъждавали по друг начин, ако преживят нещо подобно. Това, което ние можем да правим е да приемем закони. Приехме Закона за защита от домашно насилие преди 2 седмици. Той се точи от години. Срам ме е да говоря за това. Иска ми се да направя много неща”. С тези думи депутатът от ПП-ДБ Христо Петров, коментира случая с обезобразената с макетно ножче жена в ефира на „Събуди се". Припомняме, че 18-годишното момиче е с 400 шева след садизъм от приятеля й. Мъжът е обръснал и главата на младата жена.

Певицата Диона също подкрепи обезобразеното момиче, пускайки стори със снимка на извършителя с текст: Кой съдия реши, че е безопасно този изрод да се разхожда сред нас?

В профила си във Фейсбук кметът на Стара Загора Живко Тодоров: "Пълна подкрепа за пострадалото момиче! Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят. Липса на възпитание, култура, морал, криворазбран национализъм! Стига толкова! Като граждани трябва да покажем, че между нас няма място за подобни прояви! Призовавам всички старозагорци в понеделник в 18 ч. да изразим своята позиция!"