0

В Гърмен е почерняло от барети. По разпореждане на директора на полицията в Благоевград комисар Георги Кандев в ромския квартал „Кремиковци“ са изпратени жандармеристи, пише „Струма“.

Извънредната мярка е взета след нападението над полицаи в квартала, извършено от двама братя – роми. Инцидентът стана в неделя сутринта, когато двама полицаи от Гоце Делчев са спрели за проверка лек автомобил „Опел Зафира“ с 41-годишен водач от „Кремиковци“. Оказало се, че няма книжка. Служителите на реда тръгнали да свалят номерата на колата, но срещу тях се насочила агресията на тълпа местни, които били насърчавани от единия от братята. След това другият пък се опитал да удари с юмрук единия от униформените и го заплашил, дърпайки го за якето.

Двамата роми бунтари били братя от Петрич, които се били установили трайно да живеят в Гърмен. Другите от насъбралите се роми този път застанали на страната на полицаите и до ескалация на конфликта не се стигнало. Единият от братята подстрекатели бил задържан, а другият избягал, но впоследствие и той е арестуван със съдействието на ромите от кв. „Кремиковци“. Двамата са задържани с полицейска заповед до 24 ч. Спрямо единия е образувано досъдебно производство по чл. 270 от НК – за възпрепятстване изпълнението на служебните задължения на органите на реда, съобщи за „Струма“ градският прокурор на Гоце Делчев Иван Чилев.

Случаят от неделя напомни за екшъна преди 7 години, когато в село Гърмен се стигна до масов бой между жители на селото и ромското гето, след който имаше 4-ма ранени и 8 арестувани. Искрата пламна на 23 май 2015 г. след дребно спречкване заради силна музика. След мелето избухнаха протести, стигна се и до блокада на пътя между Марчево и Гърмен, при която бяха връщани минаващи автомобили. На мястото на блокадата бяха изпратени значителни полицейски сили, които спряха опитите за саморазправа. Напрежение между българи и роми в общината имаше от години заради незаконните къщи, честите кражби на земеделска продукция и дребните обири по домовете, за които местните обвиняваха ромите от „Кремиковци“.

След ексцесиите се стигна до решение на ОбС – Гърмен за събаряне на всичките 124 незаконни постройки на ромското гето. Премахнати бяха само 10. Акция „Багер“ бе възпряна след намесата на международни правозащитни организации, според които трябва първо да се осигурят жилища на ромите, каквито обаче нямаше.