0

Р айонната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство, по което се води разследване за причинена телесна повреда на 19-годишен младеж чрез произвеждане на изстрел с огнестрелно оръжие от полицейски служител при изпълнение на службата му през изминалата нощ. Това съобщи говорителят на окръжната прокуратура заместник-окръжен прокурор Дияна Илиева.

Кола с петима млади мъже засякла небрандиран и необозначен автомобил на „Криминална полиция” с двама цивилни полицаи в нея, които са работили оперативно по друг случай. Служителите на МВР настигнали младите мъже и ги спрели, като излезли от автомобила с извадени значки. Младежите и шофьорът се уплашили и тръгнали да бягат. В този момент единият криминалист извадил пистолета си и стрелял първо встрани, след което по колата. Куршумът влязъл през багажника и ранил един от младежите, който стоял на задната седалка.

"Разследването е започнало с оглед на местопроизшествието, води се от следовател, който към момента е събрал редица важни доказателства", добави прокурор Илиева.

При огледа са намерени две гилзи, иззето е и огнестрелното оръжие, както и обтривки на ръцете на полицейския служител. Разпитани са няколко свидетеля, изискани са и записи от камери за видеонаблюдение в района, заснели инцидента.

"По делото предстоят да се назначат множество експертизи - балистична, съдебномедицинска, видео техническа и други. Пострадалият младеж е настанен в болница", допълни прокурор Илиева.

Той е претърпял операция, към момента е в стабилно състояние и няма опасност за живота му.

Видът и характерът на причиненото му телесно увреждане ще се установява със съдебномедицинска експертиза и наличните медицински документи. Разследването се продължава под надзора на прокуратурата.

"Инцидентът е станал в района на бул. "Христо Ботев" в близост до Медицинския университет", каза още прокурор Илиева.

До момента няма информация по случая от Областната дирекция на МВР.

Служителят, произвел изстрелите, временно е отстранен от длъжност.