0

47-годишният старозагорец Митьо Димитров, който бе заловен на ГКПП Капитан Андреево преди няколко дни с близо 25 кг злато за над 10 млн. лева, бе пуснат под домашен арест. Определението е на Окръжен съд-Хасково. 

За акцията по залавянето на благородния метал се разбра в петък. Опитът за контрабанда бил извършен на 11 септември. От разследването съобщиха, че каналът за контрабанда на злато съществувал от няколко месеца. Златото идвало от Западна Европа под формата на кюлчета, монети и пр., минавало през България и отивало в Турция. Там се изработвали бижута, които се вливали в търговската мрежа на Европа. Това е най-голямата пратка, залавяна през последните 20 години. Димитров бил само муле. 

Молба 

В петък защитникът на Димитров поиска по-леките мерки „парична гаранция“ или „домашен арест“ предвид чистото му съдебно минало и съдействието на разследващите. Освен това се грижил и за 16-годишното си дете. Димитров заяви пред съда, че съжалява за стореното, като се съгласил да извърши тази „услуга“ заради финансови проблеми. Мъжът е безработен от месец май, като дотогава се е занимавал с търговия на ядки. Средствата от трудовата борса не му стигали и той често пътувал до Турция, откъдето купувал стоки, например перилни препарати, които продавал в България. „Искам хората, които постъпиха зле с мен, да получат наказание“, каза още Димитров, цитиран от haskovo.info. Той заяви, че си е намерил работа и иска да излезе от ареста, за да работи и издържа семейството си. Кумата му откривала пицария в София, а кумът му работил в Министерството на икономиката. Митьо обеща да не се укрива и да не напуска пределите на страната. 

Опасност 

Съдът прие, че в случая авторството на деянието е изяснено. Няма опасност от извършване на престъпление, което се извежда най-вече от липсата на криминални регистрации и чистото му съдебно минало. Опасността от укриване пък не е толкова голяма, посочиха от съда, като му наложиха „домашен арест“, който да изтърпи на постоянния си адрес в Стара Загора. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.