0

Т очно две седмици, след като основният заподозрян за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев беше задържан в Дания, все още не е ясно дали и кога ще бъде екстрадиран в България. 

По думите на Атанаска Бакалова, майката на убития Димитър Малинов, семейството ѝ няма никаква информация по развитието на казуса. „Всичко е предположения и догадки. Надяваме се да чуем нещо от медиите, както досега”, посочи тя пред NOVA.

Младият мъж се издирваше с Европейска заповед за арест (ЕЗА), която обаче не се признава в останалите държави-членки на Европейския съюз. Така Бизюрев не е бил задържан от властите, въпреки че е бил установяван първо на територията на Германия, а след това и на територията на Нидерландия. Причината е в масовите откази в ЕС да изпълняват ЕЗА, които идват от България, след като Съдът на Евросъюза установи липса на ефективна съдебна защита за лицата, чието предаване иска българската прокуратура.

Обвиненият за убийството на Димитър Малинов напуснал България рано сутринта на 24 юли с полет от Софийското летище за Германия. Това е станало 4 дни след изчезването на Митко.