0

Д елото срещу Адриан Антонов, който блъсна и уби годениците Ана-Мария Малчева и Явор Стоянов на 8 май миналата година, шофирайки със 106 км/ч на столичния булевард "Сливница", започна на втора инстанция в Софийския апелативен съд. Сега защитата му казва, че има осем смекчаващи вината обстоятелства. Междувременно подсъдимият се е оженил и очаква дете. Прокурорът по делото настоя за увеличаване на наложеното от СГС наказание на 6 години затвор. Темата в "Интервюто в новините на NOVA" коментира адвокатът на близките на Ани и Явор - Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

„Както близките на загиналите искат максималната присъда, виновните, без значение дали се признават за виновни или не, не искат да лежат в затвора", каза Тодоров.

Според него след катастрофата с Ани и Явор се е увеличил долният праг на присъдите. По думите му практиката на Запад е различна. "Има държави с по-строга санкционна политика, има и с по-лека. Въпросът е, че ние сме на опашката на Европа по въпроса с безопасност на движението, по най-много смъртни случаи и брой катастрофи и пострадали. Дали отговорът е само в повишаването на наказанията – не. Не е само това, но трябва да се изкорени чувството за безнаказаност", смята той.

Тодоров отказа да съпостави делото срещу Антонов и това срещу Георги Семерджиев: „Двата случая не искам да ги сравнявам – извършителите са съвсем различни”.

На въпроса как Адриан Антонов се чувства относно деянието си, адвокатът на близките на Ани и Явор заяви: „Трудно ще е някой да каже отстрани как го изживява, само той знае истината. Но има негови действия, които днес разпалиха страстите в съда".

По думите му близките на починалите попитали обвиняемия щом наистина се разкайва, защо е избързал да се ожени и да води семеен живот, който е предстоял именно на хората, чийто живот е отнел.