0

Д ебат за наказателната отговорност на малолетните започна отново в Германия след убийството на бездомник, извършено от 13-годишно българче.

Вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия Хърбърт Руел настоява да се преразгледа възрастта, на която едно дете може да бъде съдено.

Причината е драстичното увеличаване на случаите на криминални прояви сред децата в Германия, предаде wdr.de. 

Мотив 

„Ако все повече деца и младежи правят бомби или намушкват хората, тогава не може да твърдите, че те не носят отговорност“, казва той.

КЪРВАВ УЖАС: Нашенец закла бездомник в Германия!

Според данните на федералната полиция има увеличение с 49 процента спрямо 2019 г. на случаите на заподозрени в престъпления деца. Руел посочва и редица държави, в които 12-годишните носят наказателна отговорност. Според негови коалиционни партньори обаче „заключването на децата не е решение“.

Според тях трябва да се работи по превенцията. Федералната полиция отчита тенденция на увеличение на заподозрените деца от други националности.

Експерти по миграцията обясняват, че когато става въпрос за семейства на бежанци, стресът върху родителите е голям. Т

ова води до неглижиране на децата, а оттам и до ръст на криминалните прояви сред тях. Тези семейства, смятат експертите, имат нужда предимно от помощ. 

Под ключ  

Дебатът се възобнови, след като миналата седмица 13-годишно българче бе закопчано заради убийството на бездомник.

СЛЕД УБИЙСТВОТО В ДОРТМУНД: Тикнаха нашенеца в институция от затворен тип

31-годишният мъж бе намушкан до пристанището на Дортмунд. Мъжът издъхна от раните си. Заради инцидента бе заловено 13-годишното момче и още трима тийнейджъри, които са разпитани.

Оказало се, че нападението е заснето с телефона на едно от момчетата. Първо имало спор, а после се стигнало до кръвопролитие.

След убийството българчето е настанено в институция от закрит тип.