0

Е вропа е изправена пред терористична заплаха, като най-застрашени са страните Франция, Белгия и Великобритания. За това предупреждава „Ню Йорк таймс“, цитирайки експерти по безопасността. Предупреждението е базирано на масовото клане в Москва, за което пое отговорност „Ислямска държава“ чрез един от най-свирепите си клонове ИДИЛ-Хорасан.

СЛЕД КАСАПНИЦАТА: Бити ли са окошарените за атентата в Москва?! (СНИМКИ+ВИДЕО)

ТЕРОРЪТ В МОСКВА: Убиха руска кралица на красотата! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Според публикацията тези страни са най-застрашени, още повече на фона на предстоящи масови събития от световен характер, като очевидно се визират Олимпийските игри през лятото.

Опасност

„Притеснявам се за Олимпиадата в Париж. Те биха били първокласна терористична мишена“, каза Едмънд Фитън-Браун, бивш високопоставен служител на ООН за борба с тероризма, който сега е старши съветник в Проекта за борба с екстремизма. Според вестника други американски и европейски експерти по терористичните заплахи споделят това мнение. Според друг неназован експерт на изданието ИД има спящи клетки в Европа.

Междувременно френското правителство повиши тревогата си за тероризъм до най-високо ниво след атаката в Москва, обяви премиерът Габриел Атал след среща с високопоставени служители по сигурността и отбраната с президента Еманюел Макрон. Той заяви, че ИД е виновна и за няколко подготвяни на френска територия атаки и предложи дори помощ на Москва в разследването. Той направи изказването от Гвиана, където е на посещение.

Атал съобщи в X, че решението, което идва само месеци преди Париж да бъде домакин на Олимпиадата , е взето „в светлината на твърдението на „Ислямска държава“ за отговорност за атаката (в Москва) и заплахите, които обременяват страната ни“.

Френската система за предупреждение за тероризъм има три нива, като най-високото ниво се активира след нападение във Франция или в чужбина или когато се смята, че заплахата е непосредствена според Ройтерс. Най-високото ниво на тревога позволява изключително строги мерки за сигурност като засилени патрули от въоръжените сили на обществени места - гари, летища и места за поклонение.

Предупреждения

Британският министър на финансите Джереми Хънт  също предупреди, че европейските страни трябва да "запазят бдителност" след атаката, което предполага, че джихадистката група все още запазва организационния капацитет за големи жестокости.

Говорейки пред медиите, Хънт описа цивилните загуби като "трагедия", но осъди Кремъл. „Много малко вярваме на всичко, което руското правителство казва. Знаем, че те създават пропагандна димна завеса, за да защитят една напълно дяволска инвазия в Украйна“, каза Хънт. Той визира опита на Москва да вмени вина на Киев на фона на признанията и публикуваните видеоклипове от касапницата от страна на „Ислямска държава“. Вашингтон също заяви неколкократно, че вината на ислямската групировка е неоспорима.

Вина

Москва все така отказва да приеме вината на ИД. Руското външно министерство дори препоръча на САЩ да „помислят още веднъж“ преди да приемат вината на ИДИЛ. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви вчера, че е неуместно да се коментира групировката "Ислямска държава" , която поема отговорност за атаката, докато тече разследването. На въпрос дали клането в Москва не е резултат на слабост на руските спецслужби, Песков отговори, че тъгата е голяма, но никоя страна на света не е имунизирана срещу такива атаки. Той отхвърли и всякаква западна помощ по въпроса.

По-рано САЩ заявиха, че са предупредили Русия преди две седмици за възможността от атака срещу Москва. Тази информация накара посолството на САЩ в Москва да отправи предупреждение, че "екстремисти" имат предстоящи планове за атака.