0

О кръжната прокуратура в Сливен проверява РУ на МВР в Нова Загора за евентуално подпомагане на касапина Дюран да избегне наказателно преследване. Това съобщиха от държавното обвинение, което разследва убийството на съпруга на съдия Галина Златева, който бе намушкан на общинския пазар в Нова Загора.

Както „Телеграф“ пръв съобщи, седмица по-рано касапинът е нападнал с нож 23-годишния Стефан, докато момчето си купува закуски.

Доклад

Въпреки това от полицията след 24 часа арест се освобождава Дюран. „Било лека телесна повреда. Никой не намери за нужно да разпита сина ми. Полицията просто пусна извършителя“, обясни за „Телеграф“ бащата на момчето Живко Желязков. След случая със съпруга на съдия Златева от 27 октомври прокуратурата е разпоредила 72 часа арест и ще поиска от Окръжния съд в Сливен определяне на постоянна мярка „задържане под стража“.

От държавното обвинение посочват, че случаят с 23-годишния Стефан е от 21 октомври и до нападението над 52-годишния съпруг на съдийката от полицията изобщо не са им докладвали за него.

Оставки

„На 27.10.2023 г. Окръжна прокуратура - Сливен изиска преписката по извършваната в РУ на МВР - Нова Загора проверка и след преценка на съдържащите се в нея данни незабавно образува друго досъдебно производство и започна разследване срещу обвиняемото лице за опит за умишлено убийство на мъж на 23 години“, посочват от прокуратурата. Оказа се, че обвиняемият Дюран е със съмнения за психически отклонения, но се разхожда на свобода, защото не е регистриран. Луд или не, мъжът има 7 предишни присъди, свързани с кражби и шофиране на автомобил в пияно състояние. Жителите на Нова Загора се вдигнаха на протест и настояват за оставки на ръководството на полицията в града.