0

С офийският градски съд проведе разпоредително заседание по делото срещу Ивет Стайкова за убийството на баба й – актрисата Виолета Донева. 

Магистратите приеха обвинителния акт и насрочиха разпити на свидетели на първото заседание по същество. 

На 7 юли прокуратурата внесе обвинителен акт в съда срещу Стайкова за умишлено убийство на баба й, извършено по особено мъчителен за пострадалата начин и с особена жестокост. 

Обвинението 

Според обвинителния акт до 18 октомври 2022 г. Стайкова живеела заедно с приятеля си. През този период употребявала марихуана и други наркотици и проявявала агресия както към приятеля си, така и към неговата майка. Поради това приятелят на момичето разговарял със 79-годишната й баба Виолета Донева и на 18 октомври завел Ивет в дома на актрисата. Виолета Донева не одобрявала употребата на наркотици и поведението на своята внучка, а внучката поради това таила чувство на омраза към баба си.

На 19 октомври 2022 г. вечерта двете били сами в жилището на актрисата. Тя била изправена, когато Ивет взела кухненски нож с дължина на острието 12 см и нанесла с него 54 рани върху главата и тялото на баба си, като 6 от тях засегнали жизненоважни органи. През това време възрастната актриса била в съзнание и изпитвала болка и страдание при всеки удар. Нараняванията довели до остра кръвозагуба, в резултат на която тя починала. 

Бягство

След като убила баба си, Ивет напуснала жилището. От заключенията на  тройна и петорна комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза се установява, че внучката е могла да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, посочват от прокуратурата.