0

П рокуратурата е повдигнала обвинение срещу трети мъж за нерегламентираната търговия с радиоактивния америций, научи NOVA.

Един килограм е общото количество на опасното вещество, което е иззето при операцията на ДАНС, МВР и прокуратурата. Пазарната стойност на конфискувания изотоп е 800 000 лева. Според вътрешния министър Атанас Илков групата не е успяла да продаде нито една от радиоактивните пластини.

Освен за целите на индустрията, америцият се използва и за направата на така наречената мръсна бомба. Групата е предлагала на пазара една от плочките на цена от 5000 евро. Утре прокуратурата ще поиска и за тримата задържани да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение.

ГДБОП удари търговци на радиоактивни вещества!

Същевмеренно в Карлово хората се притесняват, тъй като металните плочи са били държани в къща в града. Според властите, групата е била под денонощно наблюдение. А заради спецификата на изотопа, няма нито засечена радиация, нито риск за хората в града и полицаите, които са били в непосредствена близост.

Двамата мъже, на които са повдигнати обвинения, са с криминални регистрации за кражби. Иззетото количество америций е в хранилище за радиоактивни отпадъци.