0

П рокуратурата се зае да търси кой и защо е събрал 180 чужди лични карти в Девин. Проверката трябва да бъде извършена в рамките на 48 часа от служители на местната полиция.Тя е възложена, след като член на ромската фамилия Бадеви показа в телевизионен репортаж плик със 180 лични карти. Пред медиите те обясниха, че са документите са събрани за подписка за изселването на другата фамилия, която участваше в масовото меле.

В четвъртък в града имаше масов бой между двата клана. От враждуващата фамилия Кирови отговориха, че личните документи са събрани заради предстоящите избори, предаде БНР.

С разпореждане на наблюдаващия прокурор е указано на органите на МВР да установят лицето, събирало личните карти, да се снемат обяснения от хората, които са си предали документите за самоличност на другиго, както и да се установи дали по този начин се е осъществило организиране на купуване на гласове.

На един адрес на ул. „Освобождение“ в кв. Забрал са регистрирани 226 души, настанени в две социални жилища, обясни кметът на Девин Здравко Иванов. Само 7 от тях са вписани през последните 4 г., останалите са регистрирани по-рано.

Според кмета напрежението между двата рода е ескалирало тази седмица, след като от няколко месеца представителите на фамилиите се спречквали със съобщения в социалните мрежи.

Иванов заяви, че никой не е принуждавал Бадеви да събират документи и да правят подписка. "Някой се опитва да прави новини с това нещо", коментира той.