0

З аловиха избягалия от общежитието в Разделна опасен затворник-рецидивист, съобщи окръжния прокурор на Варна, Красимир Конов. 40-годишният пандизчия от Провадия, известен с прякора си „Корекома“, се самоотлъчил от обекта, на който е бил разпределен на работа.

Неговото бягство обаче не продължи дълго, защото точно след ден бе заловен и върнат обратно зад решетките. Според полицейската информация по случая, „На 25 януари, в рамките на специализирана полицейска операция, е задържан 40-годишният извършител на тежки криминални престъпления и обявен за общодържавно издирване. Мъжът е избягал предния ден от затвора, където е изтърпявал наказание „лишаване от свобода“. Отведен е отново зад решетките, а по случая е образувано досъдебно производство“. 

„Корекома“ е стар познайник на полицията в Провадия, където бил идентифициран и задържан. Поради високата му степен на обществена опасност, преди време лишеният от свобода бил преместен от затворническото общежитие в затвора във Варна. Това е направено след прекратено прекъсване на изтърпяване на наказанието, с цел да се спазят мерките за изолация и охрана.

Причината за тези действия е получена в Окръжна прокуратура Варна информация за подготвяно бягство. Впоследствие, със заповед на началника на Затвора-Варна, „Корекома“ отново бил върнат в общежитието, където веднага започва работа. Няколко дни след това осъществява бягството си през работната зона. „Затворници с профила на „Корекома“ по принцип не се извеждат на работа. Необяснимо е защо веднага е бил изведен на работа и то в условиятя на затворническо общежитие.

По случая тече проверка", коментираха запознати със ситуацията бивши служители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Районна прокуратура – Варна е образувала досъдебно производство по случая.