0

Т рима грузинци и един руски гражданин са задържани от полицията в Бургас след извършен от тях обир от луксозен апартамент в апарткомплекс „Кротиря“ в Поморие. По информация на „Телеграф“ чужденците са част от грузинската банда обирджии на Нодар. Специализирани са главно в домови кражби.

Апашите се придвижвали с лек автомобил „Мерцедес С 220 CDI“, който използвали като „работна“ кола, за да обикалят набелязаните от тях обекти.

Отцепки

Бандитите са на възраст между 18 и 38 години, имат криминални регистрации на територията на бившия Съветски съюз. Характерно за тях е, че имат един лидер, но действат на различни групи от 4 до 7 души, обясниха разследващи. Един или двама са в ролята на отцепки пред дадена сграда, а останалите проникват вътре. Друг ги чака в автомобила. Обикновено имат и добре предвиден маршрут за измъкване, запознати са къде има постове на полицията, за да не се натъкват на тях. Обикновено не носят инструменти, а само лост тип кози крак, с който разбиват вратата или прозореца, също отвертка или друг метален предмет. Целта е при евентуална проверка да не предизвикват съмнение.

Късмет

В случая грузинците са действали малко около 22 часа в петък на 13 октомври. Проникнали в един от луксозните апарткомплекси в Поморие и започнали да разбиват наред апартаменти. Повечето собственост на руснаци, които в момента не могат да припарят до България заради въведените мерки от Европейския съюз, свързани с военния конфликт в Украйна. Грузинците са подготвяли за изнасяне битови уреди, тостери, кафемашини и телевизори от обзавеждането на жилищата. За зла тяхна участ обаче 52-годишен софиянец, който имал видеонаблюдение онлайн, случайно се загледал в камерите. Видял действията на апашите и моментално подал сигнал в полицията. Двама от мъжете са тествани за наркотици, пробите реагирали положително на кокаин и канабис. У нас официално се занимавали с търговия на автомобили от невисок клас, уточниха от прокуратурата. През май друга група от същата банда бе спипана отново в Бургас, припомниха разследващите.