0

М инистерство на вътрешните работи коментира журналистическото разследване на „Скай нюз“ за стрелба срещу мигрант на турско-българската граница. Сириец твърди, че изстрелът е произведен от България. МВР отрече да е използвано оръжие от нашата територия.

„В последните месеци няколко чужди медии тенденциозно се опитват да създадат подобен тип репортажи – завъртя се инцидент, който отдавна разследваме с турската страна и има ясни и категорични заключения и на двете страни, че няма данни в този инцидент, нито да е произведен изстрел от страна на български граничен полицай, нито пък да са предприети действия, които нарушават човешки права. Мигрантите, които се опитват да проникнат незаконно на наша територия, стават все по-агресивни – камъни, ножове, други оръжия, ако някой очаква, че българската полиция няма да отговори и няма да запазим живота и здравето на нашите гранични полицаи – греши“, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

От вътрешното ведомство излязоха с официална позиция по случая, в която посочват, че няма данни да е стреляно по сирийски бежанци на границата. Според вътрешното министерство става дума за пореден случай на агресия от страна на опитващи се да преминат незаконно в страната ни.

МВР уточнява, че случаят е от 3 октомври, когато в района на 92 гранична пирамида патрулиращи предотвратяват опит за нарушение на държавната граница от група от около 65 лица. При забелязване на граничния патрул групата се оттегля обратно на турска територия. Не след дълго се завръщат обратно, проявявайки агресивно и враждебно поведение, което прераства във физическо насилие – хвърляне на камъни и горящи предмети към българските полицаи, служебния автомобил и охранителната кабинка. От хвърлените камъни е пострадал граничен полицай. Нанесени са значителни материални щети на български служебен автомобил.

Месец по-късно на съвместно заседание между България и Турция е показано видео, заснето с телефон от мигрантите, в което се чува изстрел, от който на турска територия е пострадал сирийски гражданин. От видеото не става ясно от коя посока е изстрелът. Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от българска страна не са произвеждани изстрели, посочват от МВР.

Иван Гешев

„Това, което ми е известно е, че този инцидент е от преди два месеца. Надявам се, да не се използва в момента ситуативно, във вреда на България, защото страната ни не го заслужава. Ние сме европейска държава и спазваме европейските стандарти. Мисля, че колегите от МВР дадоха подробна информация, която установява различна от твърдената обстановка, тоест, че не е имало стрелба. Доколкото ми е известно е имало проверка в Бургас, при която прокуратурата също не е констатирала тези обстоятелства в този вид, в който се оповестяват медийно. Ще изчакаме и те какво ще кажат“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод разследване на британската телевизия „Скай Нюз“ и още няколко западни медии, в което се твърди, че български гранични полицаи са стреляли по мигрант от Сирия, опитал се да премине границата с Турция.