0

П олицията и прокуратурата разкриха подробности за спецоперацията и стрелбата вчера близо до "Токуда" в София, при която беше простреляно момче, а по-късно и почина в болницата. По последна информация полицията е преследвала трима души, заподозрени за поредица от грабежи.

Полицята, прострелял фатално ученик, бил безупречен служител с награди

„В нощта на 17 срещу 18 септември в 4 РУ е получен сигнал за извършен грабеж, над две момичета, от три непознати лица. Пострадалите са дали конкретно описание на извършителите и незабавно е изпратен полицейски екип. По-късно постъпва нов сигнал в близост до бул. „Черни връх”, екипът предприема действия по издирване и установява, че лицата се качват в автобус. Успяват да спрат превозното средство и залавят едното лице в автобуса и две, които се опитват да избягат.
Единият полицай тръгва след бягащите и предупреждава няколко пъти, че ще стреля. Възпроизведени са два контролни изстрела, след което същият служител стреля по бягащото лице. Установява, че лицето е простреляно и не се чака линейка - полицейския автомобил и го откарва в болница „Токуда”. След намесата на лекарските екипи се установява, че лицето е починало. Искам да заявя, че полицаят възпроизвел изстрела е награждаван безупречен служител с 7 години стаж в МВР, на 33 г. Във връзка със заловените лица заявявам, че това са наши стари познайници. Установихме, че лицата са извършители на множество грабежи, използвали са метални и гумени бухалки, за да наранят жертвите си.” Това съобщи Любомир Николов, директор на СДВР в Съдебната палата на брифинг по повод починало 18-годишно момче след преследване от служители на МВР.

„Софийска градска прокуратура е получила сигнал от МВР за причинена смърт на мъж по време на полицейска операция. Наш служител е извършил незабавните следствени действия. Фиксирани и иззети са 3 гилзи, на 100 м. от гилзите е намерена кръв, която също е иззета. Извършено е освидетелстване на двама полицейски служители, при което са иззети обтривки от двете им ръце, както и униформеното им облекло.

Проверките за наркотични вещества и алкохол са отрицателни и при двамата полицейски служители”, заяви Христо Кръстев, заместник градски прокурор на София. И добави, че са установени частични видеозаписи на случая. В рамките на днешния ден наблюдаващия прокурор ще прецени дали служителя да бъде привлечен като обвиняем. Има още свидетели за разпит.

„Данните за произведените изстрели са от полицейски служител от мъжки пол, не от женски пол. Дали ще бъдат повдигнати обвинения ще се прецени, след като се съберат доказателства. Тук всеки един малък детайл може да промени заключението”, посочи Кръстев.