0

"Предвид множеството интерпретации на случая в публичното пространство и създаването на пречки за разкриване на обективната истина, на 11.05.2023 г. наблюдаващите прокурори са издали постановление, с което се указва спазване на нормата на чл. 198 от НПК с оглед неразгласяване без разрешение на наблюдаващ прокурор на материали от воденото разследване", съобщават от Софийска градска прокуратура. 

Наблюдаващите прокурори по производството за предполагаемия атентат срещу главния прокурор Иван Гешев не са разпореждали извършването на процесуално-следствени действия с участието на вещо лице, извън списъка на вещите лица на компетентния съд и което не отговаря на изискванията на Наредба № Н-1 от 14.02.2023 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

На местопроизшествието е имало чуждестранен експерт, но същият не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори и не е взел участие в извършваните действия по разследването.

СГП изразява несъгласие с всички коментари и тълкувания, направени до момента, тъй като досъдебното производство е в начален етап и не са събрани и проверени всички доказателства, на базата на които може да се достигне до категоричен извод относно случилото се на 01.05.2023 г.", посочват от прокуратурата.

Оттам уточняват, че ръководството и надзорът върху разследването се осъществява от екип от трима прокурори, които са определени на принципа на случайния подбор в съответствие с чл. 9, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

Разследването по делото се извършва и ще продължи да се извършва обективно, всестранно и пълно, в съответствие с всички изисквания на закона, уверяват от Софийска градска прокуратура