0

Р айонната прокуратура и Агенцията за контрол на социалните услуги започнаха проверки в дома за хора с ментални увреждания в горнооряховското село Драганово.

Фелдшерът, който по време на внезапната проверка в дома е бил пиян, ще бъде дисциплинарно уволнен, ще бъдат изискани и проверени също документите, както и реда, по който да харчени личните средства на домуващите.

СКАНДАЛНО: Пияни на кирка се "грижат" за умствено изостанали в дом!

Проверяващите са установили също занижена хигиена както на домуващуте, така и в помещенията.

Директорът на дома Анелия Димитрова заяви, че потребителите в дома са 80 души и за тях се грижат 45 души персонал. Тя е един от инициаторите на проверката, поела е поста в края на миналата година.

"Искам да подчертая, че тук работят и много качествени служители и си обичат работата. Полагат се грижи за домуващите", каза пред БНТ Анелия Димитрова - директор на Дом за хора с ментални проблеми с. Драганово.

"Не е възможно да се грижиш за хора от най-уязвимите групи и да употребяваш алкохол. Все пак отговаряш за човешки живот", коментира Петя Иванова - зам.-кмет община Горна Оряховица.

"Имаме съдействие от Агенцията за качество на социалните услуги, които в годините назад са извършвали неколкократни проверки и също са констатирали нередности в дома", каза Миглена Папазова, началник отдел "Хуманитарни дейности" в община Горна Оряховица.