0

М ащабна схема за данъчни измами е разкрита при акция на МВР, НАП и прокуратурата. 

Схемата се отнася до търговия с луксозни автомобили и по първоначална информация е за милиони левове.

В края на миналата седмица е бил претърсен офис на голям търговец. Там данъчни, антимафиоти и прокурори открили данни за мащабната схема за измами.

Действията по разследването са проведени в шест града – София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян. Проведени са 23 претърсвания, като в хода на дейностите са установени 7 адреса, които не са били първоначално известни на разследващите.

„14 от претърсените адреси са на счетоводни кантори. Иззета е голям по обем документация, компютърни конфигурации, както и голям брой електронни подписи. Текат разпити по делото”, уточни заместник главният прокурор Мария Павлова.

Само в рамките на последната година е установено, че щетата, която групата е нанесла на държавния бюджет, надхвърля 6 млн. лв.

„Става въпрос за избягване на ДДС при внос на луксозни автомобили. Засечен е нерегламентиран оборот от 30 млн. лв., върху който е следвало да се начисли ДДС, но това не е сторено. Схемата включва поредица от кухи фирми, приспадащи данъчен кредит по Закона за ДДС без да имат основание за това.

Анализът показва, че има проблем при вноса на автомобили и избягването на данъчни кредити. Това може би е най-мащабната схема, която успяхме да неутрализираме”, добави шефът на ГДБОП Явор Серафимов.