0

О кръжна прокуратура - Видин привлече в качеството на обвиняем кмета на Белоградчик Борис Николов, съобщиха от Апелативната прокуратура, часове след като полиция и служители на Комисията за противодействие на корупция и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) влязоха в общината и къщата на управника. Спрямо Николов е взета мярка за неотклонение „подписка“, се уточнява в съобщението.

Прокуратурата ръководи разследване за извършено длъжностно престъпление.

Понастоящем е установено, че в периода 2019 г. - 2022 г. в гр. Белоградчик обвиняемото длъжностно лице, въпреки служебните си задължения като кмет, вменени по Закона за местното самоуправление и местната администрация, не е положило достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазване на повереното му имущество. Събрани са доказателства за сключване на договори за възлагане на обществени поръчки на завишени цени, неоснователно фактуриране на услуги по сметосъбиране и сметоизвозване в Община Белоградчик, за образуване на изпълнителни производства срещу общината и налагане на възбрани върху общинското имущество, се казва в съобщението.

В резултат на действията на обвиняемия последвало разпиляване и други значителни щети за Община Белоградчик и общинския бюджет. Разследването по делото продължава.

Както по-рано „Телеграф“ съобщи Днес от сутринта служители на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Министерството на вътрешните работи  и Националната следствена служба провеждаха следствени действия в сградата на Община Белоградчик по дело, образувано по материали от КПКОНПИ. Претърсени са били четири адреса на частни лица и офиси във Видин и Белоградчик. 

На място бе заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов и Ваня Ненкова, окръжен прокурор на Видин. Следствените действия се извършват под надзора на Окръжна прокуратура - Видин, уточни Ненкова.