0

„Нисан“-ът на съдия Мария Москова, с който тя и дъщеря й д-р Даниела Йорданова бяха пометени от потопа в Царево, изплува в морето в петък.

Водолазите, които са на разположение на Кризисния щаб предприеха операция по оглед на място и изваждането на SUV-а на повърхността. Той е открит в пристанището.

Джипът на съдия Мария Москова в пристанището.

 Джипът на съдия Мария Москова в пристанището.
Флагман

В последните дни морето започна да се избистря и успокоява, а бурният прилив вече се оттегли, поради което таванът на белия „Juke“ е станал видим.

При първоначалния оглед водолазите установиха, че и четирите му прозореца са отворени. Някои от новите серии автомобили имат защитни системи, които активират автоматично спускане на стъклата при запълване на купето с вода. Вероятно това се е случило и с „Нисан“-а на съдия Москова.

Возилото беше извадено на брега.

 Возилото беше извадено на брега.
Флагман

Но как майката и дъщерята са загинали?

Днес се обсъждат две версии:

Едната е свързана с бърза реакция при рухването на моста и пропадането на автомобила в късото дере, отстоящо на неповече от 30-ина метра от морето. В тези 10-15 секунди, докато течението носи автомобила към морето е възможно те да са опитали да излязат, отваряйки прозорците автоматично. Но не е било по силите им, защото водата мощно е нахлувала в купето и буквално го е хвърлила в морето.

От друга страна, източник от разследването разказа, че при изваждането на телата на съдия Мария Москова и д-р Даниела Йорданова, на 6 септември, ден след трагедията, основно впечатление е направило състоянието на китките им.

Пръстите им са били счупени – възможно е да са полагали свръхусилия да се спасят. Двете жени са изпаднали в паника при отнасянето на джипа към морето и са започнали да се борят за живота си. Възможно е да са изпаднали в паника и да се удавили преди автоматичното отваряне на стъклата, а след като това се е случило телата им да са изплували във водата.

По „Нисан“-а има сериозни поражения в дясната половина, което показва, че колата се е ударила поне няколко пъти първо при пропадането, а после при отнасянето от потопа.

*Източник: Флагман