0

Г лавният секретар на МВР Петър Тодоров и вътрешният министър Иван Демерджиев пристигнаха в Елхово заради случая със застреляния граничен полицай на границата ни с Турция. Главният секретар на МВР заяви, че изстрелът е бил произведен от турска територия, колегата на убития се скрил зад превозно средство и започнала стрелба между тях. По него са произведени 10-15 изстрела. За щастие колегата военнослужещ остава невредим. 

Виновниците били трафиканти, който поели към вътрешността на Турция. По думите на Петър Тодоров турската страна е уведомена и извършителите се издирват. Ние ще вземем всички необходими мерки по сигурността на нашия личен състав. Разпоредил съм във всеки наряд да има дълго оръжие за безопасност на служителите", каза главният секретар на МВР.  Демерджиев заяви, че ще бъдат съдени в Турция. 

"Имаме уверението на Турция, че тези хора ще бъдат намерени и изправени пред закона. Пробивите в оградата по границата са ежедневни, тези момчета всеки ден спират с телата си този натиск, който е най- голям от началото на бежанската криза. Това съоражение не е годно да ги запази или да им помогне. Всеки ден това съоражение се кърпи и поддържа от тях, постоянно се натъкват на такива групи", каза Демерджиев.

“Ще отговорим с необходимата сила на тази агресия. Ще бъдем безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота и здравето на служителите ни по границата”, заяви Демерджиев.

Днес Демерджиев ще проведе разговор с турския министър на вътрешните работи. “Ще изисквам турската страна да разбие каналджийските мрежи, както ние. Поискал съм същото от ”Европол” и от ЕК. Докато тези каналджийски мрежи не бъдат разбити изцяло, това ще се случва не само с наши служители, а и с чужди”, категоричен бе той. 

Той обясни, че би било трудно на граничните служители да работят с бронежилетки. "В този случай изстрелът е бил в главата на служителя, така че бронежилетка няма да помогне", допълни той.  

Демерджиев обясни, че видеонаблюдението в района не е било от помощ през нощта, защото по това време на денонощието камерите хващат само силуети.

Вътрешният министър бе категоричен, че кадрови промени не са нужни. "Няма повод за кадрови промени. Това, че някой изрод е решил да стреля през границата, не означава, че трябват кадрови промени. Не можем да ги правим всеки ден", заяви той.