0

П рокуратурата и частните обвинители ще настояват пред Върховния касационен съд за 15 години затвор на Кристиан Николов, научи „Телеграф“. Убилият журналиста Милен Цветков в катастрофа получи 9 години затвор и на втора инстанция, без да се признава евентуална умисъл в действията му.

Решението на Софийския апелативен съд не се обявява публично и няма да бъде качено на сайта му, докато по делото няма окончателна присъда.

Причина

Причината е, че законова промяна от 2017 г. не позволява обявяването на такива решения с цел подсъдимият да не предприеме бягство. Самият Николов, който е под домашен арест, както и адвокатите му са запознати с решението, тъй като имат право на достъп до документите. Пред ВКС ответната страна ще оспорва липсата на умисъл. От обвинението настояват да бъде квалифицирано деянието като такова, извършено при условията на евентуален умисъл. До момент обаче тезата не е приета от съдебните инстанции. Прокуратурата го обвинява, че е причинил катастрофата в условията на евентуален умисъл, тъй като е шофирал след употреба на три вида наркотици и с много над разрешената скорост.

Умисъл

На две инстанции Кристиан Николов е признат за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост на връх Великден на 19 април 2020 г. Наказанието му е потвърдено - 9 години затвор и 10 години без книжка. Първите две инстанции приемат за доказано, че Николов е употребил наркотици, преди да седне зад волана, както и че е нарушил правилата за движение по пътищата, но не виждат умисъл в това. Защитната теза на Николов е, че е пил за успокоение чай със съдържание на канабис, а не се е дрогирал. Наложеното му към момента наказание е над средния размер. Но ако се приеме евентуален умисъл, законът предвижда в единия случай от 10 до 20 години затвор, в другия - от 15 до 20 или доживотен затвор.