0

Н ационалното следствие направи „на пух и прах“ тезата на ексфутболиста Георги Семерджиев за зверската катастрофа на булевард „Черни връх“, при която загинаха две момичета.

Преди време той заяви, че не е карал колата си, а зад волана била млада жена, с която се запознал в социалната мрежа.

Заместник-директорът на НслС Ясен Тодоров беше категоричен – доказателствата по делото сочат, че в автомобила му не е имало никой друг освен него.

„Ако в този автомобил се возеха други хора, те нямаше да са живи или поне щеше да има следи от тях. Най-важното е да се установи кой е извършителят на деянието, а всички факти в хода на разследването говорят за неговата виновност. Но аз не мога да съм на мястото на съдията, който ще вземе решение по делото", обясни той пред БНТ.

Ясен Тодоров прогнозира, че делото срещу Семерджиев ще приключи още в петък. Според него договорената ротация за председателство на Народното събрание е противоконституционна.

Тодоров е на мнение, че съдебната система в страната работи добре, a дебатите за съдебната реформа се случват без участието на магистратската общност. Според Тодоров предложенията за промени на правомощията на главния прокурор и идеята в парламентарната квота на ВСС да няма действащи магистрати "не са реформа, а политически лозунги".

"Не повече от 3 - 4% от българските граждани са имали пряк досег с правосъдието, но 70 - 80% казват, че то не е справедливо. Аз убедено твърдя, че голямата част от българските прокурори, съдии и следователи са професионалисти", заключи той.