0

Г лавният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по предложение на Софийската градска прокуратура. Преди дни от държавното обвинение обявиха, че са събрани достатъчно доказателства по аферата "Барселонагейт" за пране на пари. 

Наблюдаващият прокурор посочва, че по делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем на Борисов, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител.

От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина.

На 22 май, от прокуратурата съобщиха, че по делото "Барселонагейт" продължават преводи на предоставени от компетентните органи на Испания огромен обем документи.

Изненадващо на 25 май лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше разпитан в Софийската градска прокуратура по делото, известно като "Барселонагейт".

Бойко Борисов категорично заяви, че няма да даде имунитета си доброволно.