0

Б ебе на няколко дни почина в болницата в Луковит. За смъртта му близките обвиняват лекарите, но според направената аутопсия фаталният край е настъпил вследствие на вроден сърдечен проблем.

„Всеки месец съм била на консултация. Бременността ми беше съвсем нормална. Раждането ми премина нормално. Детето беше живо и здраво. Според изследванията всичко беше нормално”, обясни пред NOVA 17-годишата майка Весела.

В неделя на Веселa ѝ съобщават, че бебето ѝ е починало. „В петък и събота си го гледах аз и нямаше никакви проблеми. Когато го накърмих, акушерката ми каза: „Ако те пита някой, няма да казваш, че съм ти донесла бебето”, разказа тя. Майката твърди, че акушерката ѝ обяснила, че синът ѝ е починал от две инжекции „Урбазон”. „Нямаше никакъв проблем с бебето. От тези две инжекции. Тя вчера си призна, че е направила втора инжекция и детето е починало от това”, посочи жената.

„Не са ни казвали, че има проблем с плода. Всеки месец съм я водила на консултации. Цялата бременност протече нормално”, посочи майката на родилката.

„Няма съмнение за лекарска грешка, екипът е направил всичко необходимо“, каза управителят на луковитската болница д-р Иван Иванов.

Той разказа, че родилката е постъпила по спешност в акушеро-гинекологичното отделение в Луковит на 7 юли в 13:20 часа, била е с пълно разкритие. Раждането протича нормално, без проблеми. Ражда се момче, с тегло 2,700 кг и ръст 50 см.

До вечерта на другия ден детето е било спокойно, след това се е появило затруднено дишане, назначена е терапия. Момченцето е починало на 9 юли.

При аутопсията е намерен вроден сърдечен порок – дефект, който е несъвместим с живота, каза още д-р Иванов.

Майката е на 17 години, от Тетевен. Това е второто ѝ раждане, първото ѝ дете е на 11 месеца.