0

Б лизо 10 години след взрива в завод "Миджур" в Горни Лом държавата е осъдена окончателно да заплати обезщетение от по 150 000 лв. на всеки от тримата наследници на една от жертвите - М. Ангелова., както и законната лихва, считано от деня на инцидента, която възлиза на близо 430 000 лв.

Решението на Върховния административен съд е окончателно. Най-висшата съдебна инстанция осъди Министерския съвет на Република България и Министерството на околната среда и водите солидарно да заплатят обезщетението за неимуществени вреди, причинени на родствениците на М. Ангелова.

Делото е образувано миналата година по касационна жалба на трима наследници срещу решение на Административен съд-Видин, с което са отхвърлени предявените от тях искове на основание чл.1, ал.1 ЗОДОВ срещу Министерския съвет на Република България и Министерството на околната среда и водите за заплащане на всеки от тях обезщетение за нанесени неимуществени вреди, причинени със смъртта на тяхната съпруга, майка и дъщеря М. Ангелова, в резултат на незаконно бездействие на органи и длъжностни лица.

Според ищците Министерският съвет не е предприел необходимите мерки за спиране на действията по унищожаване на 1,6 млн. противопехотни мини, внесени от Гърция на територията на България, след като на 6 юли 2008 г. е бил уведомен с искане за намеса от четири неправителствени организации.

Съгласно сключения договор българското дружество "Видекс" АД е поело задължение за разоръжаване и безопасна ликвидация на противопехотни мини по стандарта STANAG 4518, с прилагането на метода "технология на топене". Под записаните в договора термини "разснарядаване" или "демилитаризация" следвало да се разбира пълно и безопасно ликвидиране на мините, включително взривното вещество и детонатора.

Върховните съдии приемат, че трансферът на противопехотните мини по договора между "Акмон" СА и "Видекс" АД е в нарушение на Конвенцията за забрана на използването, складирането и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване (Отавската конвенция).

Конвенцията допуска трансфер с цел унищожаването на противопехотни мини, но не и с цел обезвреждането на мините по друг начин.

Съобразно предвижданията на конвенцията Междуведомствената комисия не е трябвало да разрешава сделката, а Междуведомственият съвет да издава необходимите за изпълнение на договора лицензи на "Видекс" АД.

Съдът приема, че условията на договора са несъвместими с поетите от държавата международни задължения. Според ясните предписания на международния договор държавите трябва да унищожават, а не да утилизират противопехотни мини.