0

Н ад 1,6 кг. златни накити за 196 822 лева задържаха митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" при три проверки, съобщиха от митницата в Свиленград.

При един от случаите на 19 март в товарен автомобил със стока от Турция за Белгия при щателна митническа проверка на две места в шофьорската кабина са открити два плика с изделия от жълт метал – колиета, медальони, гривни, обеци. Извършената експертиза от вещо лице установява, че изделията са с общо тегло 1206,90 грама от 21-каратово злато на стойност 154 483 лева. По случая водачът Б. Я. (37 г.), турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност и му е наложена парична гаранция, уточниха от прокуратурата.

В останалите два случая 155,5 грама и 294,92 грама ювелирни изделия са открити съответно в лек автомобил от Турция за Румъния и в бельото на пешеходка - българска гражданка, придружавана от непълнолетната си дъщеря. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

Според статистиката на ведомството по внос-износа, миналата година на "Капитан Андреево" са задържани над 100 килограма златни накити, сплави и отливки, а ювелирните изделия от сребро са 36 килограма. Нелегалният трафик е почти винаги в посока от Турция за България или Западна Европа, а причината е по-ниската цена на благородните метали в югоизточната ни съседка, коментират митничари.