0

С пукана гума на микробус, натъпкан с 46 бежанци, издаде целия канал за трафик.

Рано сутринта вчера на АМ „Тракия“ в района на Чирпан возилото се обърна, един човек загина, а други 30 бяха настанени в болница.

Арестувани бяха двамата шофьори на злощастната машина, които се оказаха крадци с дебели досиета, на 25 и 27 години. Те разкриха, че преди 3-4 дни група от 120 бежанци е прескочила оградата на границата ни с Турция със стълба. После в гората били разпределени на групи, като една от тях се паднала да бъде извозена от тях. Обещани им били големи пари за превоза.

Деца

Бусът с мигранти спукал гума на 179-ия километър на аутобана. Водачът не успял да овладее машината и се забил в мантинелата. Ударът бил толкова силен, че в дерето се разхвърчали всички багажи на хората. Сред пострадалите има три деца, на 11, 16 и 18 години, всички останали от групата са над 20-годишни. Всички казали, че са от Афганистан. „Към този момент няма пациенти с опасност за живота след тежкия пътен инцидент. Всички са в добро състояние“, каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, който пристигна в старозагорската болница.

Нелегално

В началото на миналата седмица около 120 афганистанци преминали от Турция през границата с България със стълба. В гориста местност ги разпределили на групи и около полунощ на 25 срещу 26 февруари 46 от тях, след като били съпроводени до асфалтов път, се натоварили в буса, обявиха от прокуратурата вчера. От обвинението допълниха, че на този етап няма яснота дали катастрофиралият „Фиат Дукато“ се е придвижвал по свой маршрут. Опровергаха и информацията за задържан шеф на канала за трафик на мигранти.

Пакистанец

В следобедните часове вчера в района на Перник беше открит втори бус, който е превозвал бежанци. Той обаче бил празен и започна издирване на водача и хората. Официално се смята, че шофьорът е бил от Пакистан, уточни окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Неофициално се знае, че е имало човек от канала, който е карал пилотна кола. Целта била да види дали някой ще спре превозното средство.

Ако двамата задържани водачи на катастрофиралия микробус бъдат осъдени, могат да получат от 1 до 6 г. затвор и глоби от 5000 до 20 000 лв.

Главният прокурор Иван Гешев: Играем на стражари и апаши

„В страната и в ЕС влизат свободно хора, които не знаем какви и кои са. Може да са свързани с тероризъм, организирана престъпност, а може и просто да бягат от война и да търсят по-добър живот. И ние играем на стражари и апаши и ги гоним по пътищата на България. С жертви и от двете страни за съжаление“. Това заяви вчера главният прокурор Иван Гешев пред БГНЕС. По думите му след закриването на специализираната прокуратура “само за девет месеца има петдесет процента спад на делата за организирана престъпност”. “Някои политици, без да ги интересуват интересите на народа, с този закон фактически обслужиха организираната престъпност. Тези, които нарекоха това съдебна реформа, сега мълчат. Даже не и гузно, защото може би си изпълниха ангажиментите. Съчетано с войната на някои политици срещу съдебната власт, дезинтеграцията на институциите и външни фактори е видим резултатът. Бум на престъпността, която усилията на прокуратурата, а напоследък и на МВР не могат да компенсират“, каза още Гешев.