0

И талианецът Виктор Спига ходил на пазар, за да си набави хранителни продукти за вкъщи, непосредствено след убийството на бившата си изгора Алена Щерк. Това става ясно от обвинителния акт срещу чужденеца, който бе внесен в Софийския градски съд. Разпоредителното заседание по делото е насрочено за вторник. 

Щерк бе убита в първите минути на 27 май 2022 г., а тялото й бе захвърлено край Радомир. Трупът бил покрит с брезентово платнище, а отгоре били натрупани камъни и различни отпадъци. 

Разлъка

Щерк е убита малко след като се разделила със Спига през февруари същата година. До разлъката се стигнало заради честите скандали, които италианецът вдигал на Алена. Той бил изключително ревнив и й правил сцени, тъй като искал да спре да се занимава с латино танци, които Алена обожавала. Така се наложило Спига да напусне жилището, в което живеел с приятелката си. Веднага след това Щерк сложила СОТ (сигнално- охранителна техника) на жилището. Два месеца след раздялата - през април, Спига заел колата на Щерк. Уговорката била да я върне след 2-3 дни, но когато това не станало, Щерк подала жалба в полицията. След намесата на униформените мъжът върнал колата, но в окаяно състояние. Наложило се основно почистване на купето. 

Методично 

На 26 май Виктор излязъл от дома си вечерта след 22 часа. Измъкнал се през подземния паркинг. Бил с нахлупена черна шапка с козирка и качулка отгоре. Носил и черна чанта. Метнал се на автобус на градския транспорт и стигнал до жилището на Щерк. Движението му е уловено от различни записи на камери, приложени по делото, става ясно от обвинителния акт. Към 23 часа стигнал до сградата, в която живее Щерк, и зачакал. Около полунощ Щерк се прибрала с автомобила си от дома на майка си, където била на гости. Паркирала, но  щом излязла от колата, Спига й се нахвърлил, твърди обвинението. За оръжие използвал неустановен по делото твърд, тъп предмет, наподобяващ тръба. Удрял я основно по главата. Експертиза показала, че по главата на Щерк са нанесени общо 8 удара.

След като се уверил, че Алена е мъртва, Спига сложил тялото в багажника на колата й, качил се и я подкарал в посока Перник. Стигнал до стар път, водещ до помпена станция на Батановци, и там изхвърлил тялото.

Върнал се в София около 4 часа сутринта. След което се отбил до голяма верига магазини, за да си напазарува храна. Купил и почистващи препарати, четка за под, калцуни и лопатка, за да заличи следите от зверството си. Преди да започне да чисти обаче, с колата на жертвата закарал хранителните продукти до дома си и едва тогава върнал колата на мястото й. Захванал се да чисти. Приключил малко преди 6 часа сутринта. Измил си ръцете в дома на Щерк, събрал всички препарати в една торба и си тръгнал. Стигнал до дома си отново пеша. Отишъл до летището, откъдето си наел автомобил, с който отпрашил за Гърция, а оттам с ферибот за Италия. По пътя уговарял настоящото си гадже да лъже, че е бил с нея през цялото време.