0

67-годишен мъж с множество присъди нападна двама столични полицаи с нож и пистолет и простреля единия от тях край Нови Искър. Нападателят е арестуван.

На 8 юни късно вечерта двамата полицаи са били изпратени по сигнал за междусъседски скандал. На място подателят на сигнала обяснил пред униформените служители, че негов съсед е заплашил семейството му с физическа саморазправа и убийство, след което е избягал.

Веднага е започнало издирването на мъжа - полицаите са намерили нападателя, който е стрелял срещу тях. Куршумът е уцелил ръката на единия от служителите. Благодарение на бързите действия на неговия колега раненият полицай е откаран в болница.

Стрелецът е нападнал полицейските служители и с хладно оръжие.

Адекватната реакция и професионалните действия на полицаите, довели до бързото обезвреждане и задържане.  На място се е отзовал и втори полицейски екип и линейка. Задържаният мъж в криминално проявен и осъждан - от 1977 до 2021 година той има 4 присъди за хулиганство за противозаконно отнемане на лек автомобил, за телесна повреда и кражба.

С постановление наблюдаващият прокурор е задържал обвиняемия за срок до 72 часа, тъй като е намерил, че съществува реална опасност той да извърши друго престъпление и е необходимо да бъде направено искане пред Софийски градски съд (СГС) за вземане спрямо обвиняемия на мярка за неотклонение задържане под стража, съобщава БНТ.

Обвинението спрямо него е за това, че на 09.06.2024 г. около 00:25 ч. в гр. Нови Искър, местност „Радеви круши“, произвел изстрел срещу полицай при изпълнение на службата му, с което му нанесъл средна телесна повреда. Увреждането е причинило трайно затруднение на движението на дясната ръка на пострадалия.

Разследването по случая продължава под ръководството и надзора на СГП.