1

М ножество хора, принадлежащи към българската ромска общност в италианското градче Мондрагоне, са участвали в масово сбиване, предизвиквайки ужас у живеещите наблизо, съобщи Corriere Napoli. Десетки хора от общността вилнели едни срещу други по улиците, носейки камъни, бухалки и дървени прътове.  

Боевете между ромските банди започнали на 2 май вечерта след разгорещен конфликт на улица "Маргерита" и улица "Савона" в Мондрагоне. Видимо от кадри в социалните мрежи воюващите са млади хора. Не е ясно какво е породило конфликта между тях. 

Местното издание Caserta News описва случилото се така: "Картините на социална партизанска война, идващи от Мондрагоне, са много тревожни: това е "гето" зона в ръцете на ромската общност от български произход, разположена в рамките на така наречените дворци Чирио, която се превърна в истинско гето с очевидни последици за местните граждани, които сега живеят в климат на широко разпространена несигурност, с риск от епизоди, които вече са се случили в миналото". 

Според изданието градската общност е уморена от "пълната липса на намеса от страна на държавата". "Общинската администрация, която няма средства да се бори с това явление, е оставена сама и очевидно полицейските сили не са достатъчни, за да се борят със ситуация, която обаче трябва да бъде разгледана и от гледна точка на възстановяване, социално и културно", пише още италианското издание. 

Кметът на града Франческо Лаваня е изпратил известие до префекта на град Казерта Джузепе Касталдо, в което иска спешно свикване на властите от провинцията, отговарящи за реда и сигурността.

Кметът призовава за ангажирането "на всички нива на отговорните за обществения ред" и за въвеждането на извънредни мерки с цел подсилването на контрола на държавните органи за сигурност в зоната. Кметът добавя, че общинската полиция не разполага с необходимите ресурси, за да се справи с подобни епизоди на жестокост. За случилото се е информиран и министърът на вътрешните работи Матео Пиантедози.

Мондрагоне е община с 26 000 жители в провинция Казерта, северно от Неапол. В малката община живее от над 10 години голяма общност български роми, които работят в земеделието. Сцени на саморазправа между тях е имало често и в миналото, особено през лятото на 2020 г. по време на COVID пандемията. Италианската полиция издирваше 13 български роми, след като избягаха от карантина въпреки положителните проби за коронавирус.