0

Т елата на 18 мигранти са открити в камион с търговищка регистрация. Ужасяващата трагедия се е разиграла край софийското село Локорско.

На мястото почерня от полиция, която прави оглед. Изсипаха се и няколко линейки.

Телеграф

Други 14 мигранти са пострадали и са откарани в болници. От Спешна помощ уточниха, че 8 са в много тежко състояние.

Телеграф

По първоначална информация нелегалните мигранти били навряни в тайник, изграден под превозван дървен материал и се задушили, а общият брой на чужденците бил 52. Всичките са младежи на възраст от 14 до 25 години. Именно 14-годишно дете е сред жертвите.

Около 14.15 часа в петък в МВР е постъпил сигнал за изоставен товарен автомобил в землището на селото. Пристигналите на мястото полицаи заварват телата и установяват, че шофьорите са офейкали. Предприети били действия по издирването им.

Междувременно здравният министър Асен Меджидиев излезе с извънреден брифинг, като уточни, че 11 души са в реанимация - от тях двама в “Пирогов”, двама в “Света Анна” и шестима във Военно-медицинска академия. Двама пострадали са настанени в токсикологията на ВМА и един в Пирогов. 

“Прегледах болните в “Пирогов”, по мое мнение и на реаниматорите няма опасност за живота им. Единият от тях е с психомоторна възбуда с много наранявания по краката, тахикардичен. В момента е стабилен. Другият е с дихателна недостатъчност, която е овладяна към момента”, разясни Меджидиев.  

“Пациентите са премръзнали и мокри, със сигурност не са се хранили няколко дни. Целите са в наранявания по тялото, не мога да кажа дали от краста или от пребиваването в камиона”, каза още здравният министър. 

Има още 23 човека на място, които не се намират животозастрашаващо състояние. Те също ще бъдат настанени в лечебни заведения. 

По думите на Меджидиев пострадалите отказват да комуникират с персонала на болниците.