0

Ш уменският районен съд постанови една година „лишаване от свобода“, при общ режим на изтърпяване на наказанието, на мъж за купуване на гласове.

Според постановената присъда той ще трябва да заплати и глоба в размер на 10 000 лева. Съдът призна за виновен Стоянов в това, че на парламентарните избори през октомври 2022 г. е дал на Рашко Райков 100 лева, с които той и други жители на Шумен да гласуват с бюлетина на коалицията ГЕРБ-СДС. Присъдата бе подписана с особено мнение от единия от съдебните заседатели и може да се обжалва в 15-дневен срок пред Шуменския окръжен съд.

БТА

Лидия Ангелова, един от адвокатите на обвиняемия каза, че присъдата ще бъде обжалвана, защото престъплението не е доказано. Прокурорът по делото също обмисля дали да не обжалва присъдата, тъй като поисканото от него наказание е било три години „лишаване от свобода“, като припомни, че за подобно престъпление наказанието е до шест години „лишаване от свобода“.  

Подсъдимият бе обвинен, че на парламентарните избори през октомври 2022 г. предложил на петима души по 20 лева да гласуват за определена политическа партия, както информира и на 15 май 2023 г.

БТА

* Източник: БТА