0

С ъстав на Софийския градски съд (СГС) наложи мярка постоянен арест за 25-годишния Даниел Игнатов, обвинен за неправомерно е присвоил близо 500 000 лв., собственост на клиенти на голяма банка. Определението подлежи на незабавно изпълнение и може да бъде протестирано в частна жалба в тридневен срок пред Софийския апелативен съд.

Съдът приема, че се касае за т. нар работно обвинение, посочи съдийката по делото. По думите ѝ събраните в рамките на два дни доказателства сочат за възможна съпричастност на обвиняемия към престъплението. Съдът намира, че би могъл да се направи извод за възможност за укриване на Игнатов, както и той да укрие доказателства.

Държавното обвинение поиска най-тежката мярка - „задържане под стража“.  Прокурорът от Софийската градска прокуратура заяви, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Игнатов е автор на престъплението при условията на продължаващо престъпление. В качеството му на длъжностно лице той е присвоил близо половин милион лева, собственост на 6 отделни физически лица, клиенти на банката, посочи прокурорът. Според обвинението това е длъжностно присвояване в особено големи размери, представлява особено тежък случай и може да се направи извод, че Игнатов е извършил тежко умишлено престъпление по НК, за което са предвидени няколко наказания -  лишаване от свобода от 10 до 20 години, конфискация на имущество и лишаване от право да заема определена длъжност. Предвид високата обществена опасност на деянието, има опасност той да се укрие, смятат от държавното обвинение.

Адвокатът на Даниел Игнатов - Емануил Бастрев, апелира съдът да не уважи поисканото от обвинението "задържане под стража" и да вземе по-лека мярка за неотклонение, каквато е домашният арест и която ще обезпечи нуждите на настоящото наказателно производство, заедно със забрана за напускане на страната. Разследването се намира в много ранен етап, заяви защитникът. Той помоли съдебния състав да анализира внимателно събраните доказателства и да отговори на някои съществени въпроси. Защитата е на мнение че в настоящото производство не е налице реална опасност от укриване. Според Бастрев не отговаря на истината излязлата информация, че Игнатов е заловен при опит да напусне страната. Паричните средства, за които се твърди, че е присвоил, не са били налични пари, изтъкна адвокатът.

Самият Игнатов декларира пред съда, че няма никакво намерение и желание да извърши деяние, което да е обществено опасно, да се укрие или да бяга. Нямам намерение да преча на съдебния процес по какъвто и да било начин, увери той. Единственото, което искам, е да се върна при семейството си, помоли той. И заяви, че не отговарят на истината публикации, че се е опитвал да избяга извън страната.

В съобщение на сайта на МВР от 3 август се казва, че столични полицаи са задържали при опит да напусне страната 25-годишен банков служител, присвоил неправомерно близо 500 000 лв.

Разследването е започнало след постъпила информация в отдел „Икономическа полиция“ – СДВР за банков служител, който неправомерно е присвоил над половин милион лева от клиенти на банката. Мъжът е попълвал собственоръчно платежни нареждания от името на клиентите, след което прехвърлял сумите в различни сметки, до които имал достъп, се посочва в информацията.

По случая е образувано досъдебно производство.